Višina, barva, teža:


Samice 51-56 cm, samci 56-61 cm. Soboljevo bela, tribarvna in blue-merle. Teža 18-29,5 kg.

Kdo so primerni lastniki?


Pasma je primerna za vse aktivne ljudi, ki uživajo v tesnem sobivanju s svojim psom, uživajo na sprehodih po naravi, se želijo preizkusiti v določenih kinoloških panogah in si želijo aktivnega ter vsestranskega spremljevalca. Zaradi svoje neproblematične narave so primerni tudi za začetnike.

Dlaka:


Kratka dlaka (2-5 cm) je za negovanje zelo nezahtevna zato zadostuje že poredko krtačenje. Pod kratko krovno, na otip ostro dlako se skriva veliko podlake, ki jo 2 x letno menjajo. Ob menjavi dlake je potrebno vsakodnevno krtačenje. Kot najbolj uporaben se je do sedaj izkazal Furminator, krtačenje z njim traja približno 10 min. Velika prednost pred dolgodlako različico, čigar krtačenje traja lahko tudi do ene ure. Sicer pa dolga dlaka niti ne premore večje prednosti. Večjo vlogo igra estetski pomen, saj gosta podlaka nudi dovolj zaščite pred mrazom. Ni pa primeren za izključno zunanje bivanje.

Vedenjske značilnosti:


Ljubeči družinski psi, prijazna, vsestranska in živahna pasma. Nikoli nervozna in agresivna, z veliko dovzetnostjo do učenja, saj so zelo inteligentni pa tudi enostavno jih je motivirati. Pripravljeni so na delo, zato so primerni za razne športne in kinološke aktivnosti, kot so agility in obedience, dobro se izkažejo tudi kot reševalni psi. Zaradi svoje nežne narave so izjemno primerni za pse terapevte kot tudi za pse pomočnike invalidnih oseb. Najbolj so srečni, če lahko uživajo v tesnem stiku s človekom. Zato so lahko zelo primerni tudi za začetnike vendar le za osebe, ki niso nagnjene k uporabi grobosti in pri učenju ne bodo uporabljale trdega prijema. Zunaj živahen, v vsakem trenutku pripravljen na akcijo, v stanovanju umirjen in prijeten družabnik.

Za uravnovešen značaj in fizično kondicijo potrebujejo daljše sprehode, dovolj razgibavanja, igranje z ljudmi in vrstniki, zaželene so tudi različne športne in kinološke aktivnosti. Kot slabost bi lahko omenila, da zelo hitro prevzamejo življenjski stil lastnika. Izjemno so srečni, če živijo pri aktivnih ljudeh, v kolikor živijo pri neaktivnih ljudeh je njihova sreča okrnjena. Najverjetneje ne bodo kazali nekega destruktivnega obnašanja, kljub temu kot »couch potato-ji« ne bodo srečni. So nežnejšega značaja. Velik pomen je potrebno pripisati dobri socializaciji, saj je le-ta temelj harmoničnega sobivanja.

Do vseh družinskih članov so zelo ljubeči, tudi do otrok. Radi se počutijo kot del družine in nikakor niso primerni za bivanje izključno v pesjakih, »kennelih« oz. ločeno od svoje družine. Kadar prevzamejo vlogo čuvaja, prihod tujca radi glasno naznanijo. Do tujcev so lahko nekoliko zadržani, vendar nikoli agresivni. V kolikor se počutijo nelagodno, raje izberejo možnost umika. Hitro sklenejo prijateljstva, tako z tujimi ljudmi kot tudi z drugimi psi. V odnosu do drugih psov so zelo prijazni, med igro se večinoma prilagodijo velikosti i in fizični moči svojega štiri nožnega prijatelja. Do velikih živali so lahko skeptični, vendar zelo hitro prebrodijo svojo distančno držo. Velikokrat jih vidimo kot »prijatelje« najrazličnejših ostalih hišnih ljubljenčkov.